joi, 12 mai 2011

Food, Inc-Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.


Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii '50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.Esti ceea ce mananci". Este o expresie simpla, insa poarta cu ea implicatii infricosatoare pe care regizorul Robert Kenner isi bazeaza documentarul, pornind de la reportajele mistuitoare ale autorilor Eric Schlosser si Michael Pollan. Exploreaza modul in care evolutia productiei alimentare supune la riscuri grave sanatatea si mediu. Scriitorii nu sunt radicali si nici macar vegetarieni, dar cand vine vorba de expunerea problemelor si numirea vinovatilor, acestia se transforma in cruciati adevarat.Food, Inc da veridicitate criticilor sale luand spectatorii ca martori ai vietilor oamenilor care se revolta. Explica modul in care corporatiile au exploatat legile si subventiile pentru a crea monopoluri socante. Dintr-un exemplu aflam cum conglomeratul alimentar Monsanto, si-a extins controlul asupra soiei de la 2% din piata americana pana la 90% in ultimii 12 ani. Monsanto are puterea legala asemanatoare cu o decizie a Curtii Supreme, ceea ce le-a permis sa conteste agresiv impotriva micilor fermieri. Decizia a fost semnata de judecatorul Clarence Thomas, care se intampla sa fie un fost avocat al companiei Monsanto.Modul nostru de a mânca şi de a ne produce hrana s-a schimbat îngrozitor de mult în ultimele decenii, fapt deloc îmbucurător pentru sănătatea noastră, întrucât am ajuns să producem mai mult, într-un timp mult mai scurt şi mult mai ieftin, lucru care a dus inevitabil la o hrană nesănătoasă. Asta ca să nu mai vorbim despre puterea imensă pe care au dobândit-o companiile internaţionale din industria alimentară şi cât de manipulatoare pot fi când vine vorba de propriile lor interese! În dauna sănătăţii consumatorilor, bineînţeles!
Food Inc. vorbeste in detaliu despre mancarea americanilor dar multe principii simti ca sunt valabile si pentru Europa. La cum inteleg ca incep sa stea lucrurile acum si in zona noastra de lume, nu cred sa fie extrem de mare diferenta. E drept ca in documentar afli si cum ti se coc rosiile in varianta cu forta. Dar totusi marea revelatie o ai in legatura cu vacile si puii pe care ii capeti in farfurie.

Te prinzi ca exista putine companii care tin hrana noastra in mana si ca ele fac un fel de monopol. Fermierii care vor sa aiba contracte cu ele trebuie sa se califice din mai multe puncte de vedere: eficienta, conditii de crestere si chiar si design al puilor.

Pentru ca Food Inc. iti arata cum se cresc acum puii. Daca atunci cand lumea era normala, unui pui ii lua 3 luni sa ajunga maricel si deci bun de mancat, acum ii ia un pic peste 40 de zile. Asta se intampla pentru ca sunt hraniti cu tot felul de porcarii care ii ingrasa in mod fortat.

Producatorii de carne de pui s-au prins ca noua ne place mai mult pieptul decat alte parti si atunci puiul a inceput sa fie modificat in laborator pentru a fi din ce in ce mai pieptos. Puii de acum sunt crescuti in intuneric si nu pot face 5 pasi pe picioarele lor rahitice, care nu sunt capabile sa duca un piept asa generos.

Nici cu vacile treaba nu sta mult mai glorios. Ele sunt ierbivore dar nu mai mananca niciodata iarba, ci porumb. Asta da nastere la tot felul de boli noi pe care vacile le contracteaza si mutatii nesanatoase. Ca sa previna transmiterea bolii la om, vacile inghit multe antibiotice, pe care le luam si noi, vrand-nevrand, cand mancam carne de vaca. Cu toate astea, tot nu se pot eradica toate bolile si din cand in cand mai moare cineva.


Toti crescatorii de pui si vaci si porci sunt cumva sclavii marilor corporatii producatoare de carne pentru ca, daca nu respecta standardele de profitabilitate, pierd contractele si nu mai pot sa plateasca creditele.

Desi tot ce spun eu aici suna putin a teoria conspiratiei, va invit sa vedeti filmul subtitrat , ca sa va lamuriti cu o gramada de chestii.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu