luni, 27 iunie 2011

Secretele Marelui Zid Chinezesc


Este atât de mare, încât este unicul obiect făcut de om care poate fi văzut cu ochiul liber din spațiu. Un film documentar despre acest monument atât de vechi, încât secretele sale au fost descoperite abia acum, printr-o colaborare fără precedent între agențiile chineze, NASA și echipa de filmare a Discovery Channel. Marele Zid Chinezesc este mărturia fără egal a abilității omenirii de a dobândi lucrui ce par imposibile.

Trei mii de ani de istorie sunt îngropați în temeliile și ruinele care se întind pe mai bine de 6.000 de kilometri, aproximativ aceeași distanță de la Miami la Polul Nord.

Potrivit oamenilor de stiinta din China, secretul longevitatii Marelui Zid Chinezesc sta ascuns in... traditionala supa de orez lipicioasa, folosit drept mortar.
Potrivit telegraph.co.uk, lucratorii au construit parti din Marele Zid din timpul dinastiei Ming, acum circa 600 de ani, prin amestecarea unei paste lipicoase din orez cu var stins, ingredientul principal al mortarului, a declarat Dr. Zhang Bingjian.

Mortarul din orez lipeste atat de bine caramizile intre ele, incat in anumite zone inca nu pot creste ierburi. In sudul Chinei, oamenii nu sunt insa prea incantati de Marele lor Zid, intrucat imparatii Ming au luat toate recoltele de grau pentru a-si hrani muncitorii la Zid si a face mortarul.

Mortarul ce are la baza supa de orez este probabil cel mai vechi mortar din lume, realizat din materiale organice si anorganice. Materialul era mai puternic si mai rezistent decat mortarul pur, ceea ce l-a determinat pe Dr Zhang sa-l numeasca cea mai mare inovatie tehnologica a vremii. Aceasta combinatie de ciment si supa de orez a ajutat la construirea mormintelor, pagodelor si zidurilor din timpul dinastiei Ming, rezistente la vreme extreme, cutremure si alte dezastre.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca substanta numita amilopectina, un tip de polizaharida, un carbohidrat complex, descoperit in orez, este "ingredientul secret" care este responsabil pentru rezistenta legendarului mortar.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu